Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΤΣΟΥΡΕΚΙ



ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΙΕΚ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ


·        ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 3 ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
640 ΓΡ. ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ( Ή ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ)
200 ΓΡ ΖΑΧΑΡΗ ( ΕΩΣ 250 ΓΡ. ΓΙΑ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ)
25 ΓΡ ΝΕΡΟ ΧΛΙΑΡΟ
125 ΓΡ ΓΑΛΑ
50 ΓΡ ΧΥΜΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
80 ΓΡ ΒΟΥΤΗΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ( Ή ΜΙΣΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ – ΜΙΣΟ ΦΥΤΙΚΟ)
40 ΓΡ ΜΑΓΙΑ
2.5 ΓΡ ΜΑΧΛΕΠΙ
2.5 ΓΡ ΜΑΣΤΙΧΑ
3 ΑΥΓΑ ΚΑΙ 1 ΚΡΟΚΟ ΓΙΑ ΕΠΑΛΕΙΨΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ

ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΦΙΛΕ


·        ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Διαλύουμε τη μαγιά με το νερό.
Σε κατσαρόλα ανακατεύουμε γάλα, ζάχαρη, βούτυρο, μαχλέπι, και μαστίχα και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δεν τα αφήνουμε να ζεσταθούν πολύ.
Ενώνουμε το μίγμα της μαγιάς, το μίγμα με το γάλα και 3 αυγά σε μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.
Δουλεύουμε με γάντζο μέχρι να γίνει ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ (15 -20 λεπτά).
Δεν προσθέτουμε αλεύρι αλλά παίρνουμε το σωστό ζυμάρι από το δούλεμα στο μίξερ.
Βάζουμε το ζυμάρι σε βουτυρωμένη λεκάνη και το σταυρώνουμε. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Το ξεφουσκώνουμε και το χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη (για να πάρουμε τρία τσουρέκια).
Με κάθε ζυμάρι κάνουμε 3 ή 4 ή 5 ή 6 μπαστούνια και  τα πλέκουμε.
Τα βάζουμε σε στόφα μέχρι να φουσκώσουν και έπειτα τα αλείφουμε με κρόκο αυγού δουλεμένο με ζάχαρη (διαλυμένο σε νερό).  
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C  για 50 περίπου λεπτά (μέχρι να πάρει χρώμα).


Δεν υπάρχουν σχόλια: